Alle private avløpsanlegg omfattes av kommunal slamtømmeordning. Kommunen registrerer anleggene og fastsetter frekvens for tømming. Kragerø kommune har kontrakt med Kragerø Septikservice AS for tømming av septiktank/slamavskiller, tette tanker og minirenseanlegg.
Dersom din slamtank må tømmes oftere enn kommunens fastsatte frekvens, vil tømmingen registreres som ekstratømming. Kommunen fakturerer anleggseier fortløpende for ekstratømminger, etter gjeldende prisliste. Ved behov for ekstra tømming kontaktes Kragerø Septikservice AS direkte på telefon 99256627 eller post@krageroseptik.no.
Tømmeplan:
Kragerø kommune er delt inn i geografiske områder som blir tømt rutinemessig. Ulike typer anlegg har ulik tømmefrekvens og vil bli tømt deretter:
- Minirenseanlegg: eier bestiller tømming ihht utslippstilltatelsen eller leverandørens spesifikasjon.
- Tett tank: minst en gang i året, oftere ved behov.
- Slamavskiller / septiktank (bolighus): minst hvert annet år.
- Slamavskiller / septiktank (hytter): minst hvert fjerde år.
- Kun gråvann (ikke vannklosett): minst hvert fjerde år.
- Dersom du er tilknyttet kommunal avløp via slamavskiller skal denne tømmes minst hvert tredje år.
All annen tømming som faller utenfor den kommunale tømmingen, anses som ekstratømming og må i sin helhet bekostes av eier.
Oversikt over områder det skal tømmes i:
Høsten 2024: Farsjø - Årøsvingen
Våren 2025: Fossing - Kragerø
Høsten 2025: Skjærgården
Våren 2026: Portør - Volum
Det blir sendt ut sms til alle i de ulike områdene før tømmingen begynner. Den ser slik ut:
Før Kragerø Septikservice AS kommer for å tømme må du sørge for at veien inn til tanken er fremkommelig for en stor lastebil. Overdekking av kumlokket med snø, jord, vegetasjon e.l. må være fjernet før tømming. Det er viktig å ha tydelig husnummer, slik at tømmefirma vet hvilken eiendom de er på. Du har plikt til å gi tømmefirmaet tilgang til avløpsanlegget ditt. Dersom anlegget ligger bortgjemt under hekk, terrasse, garasje eller andre konstruksjoner må det gis beskjed om dette til kommunen.
Dersom anlegget befinner seg i område med inngjerdede dyr som hunder, hester eller sauer m.m., må dette gis beskjed om til kommunen. Atkomstveg skal ha styrke, bredde, kurvatur, og stigningsforhold egnet for kjøring med tømmebil. Tømmebilen må kunne snu forsvarlig eller rygge inn uten problemer. Ved tømming om vinteren skal vegen og eventuell snuplass være brøytet og om nødvendig strødd.
Dersom eiers uaktsomhet fører til at tømmefirma får bomtur / ikke får tømt, kan dette bli fakturert anleggseier.
Avhengig av belastning kan noen anlegg ha behov for hyppigere tømming. Anleggseier er ansvarlig for å melde fra til tømmefirmaet hvis det er behov for hyppigere tømming. For sjelden utført slamtømming øker risikoen for forurensning, tilbakeslag av kloakk inn i bygningen, gjentetting av infiltrasjonsgrøfter eller andre problemer. Som anleggseier har du plikt til å påse at ikke avløpsanlegget ditt fører til forurensning eller smittefare. Kommunen kan utføre tømming på eiers regning dersom det er fare for dette.
Samtidig med slamtømming gjennomføres det også en visuell kontroll av tilstanden i avløpsanleggene. Dette er svært viktig for å forebygge forurensning i vannsig og bekker, og i neste omgang private vannkilder, badeplasser og jordvanningsanlegg.
Prisliste
Slam- og renovasjonsforskrifter for Kragerø kommune