Sommeren er høysesong for mat- og vannbårne infeksjoner

Det meldes om pasienter med omgangssyke med oppkast og diare i Kragerø. Utendørs matlaging som er vanlig på sommeren bringer med seg økt risiko for mat- og vannbårne sykdommer. Dårlig vannkvalitet og kontakt med husdyr kan også være risikofaktorer. 

De mest aktuelle infeksjonene som overføres med mat og vann i Norge i dag, skyldes enten virus, bakterier eller parasitter. Matforgiftningsbakteriene kan danne giftstoffer som gjør at du blir syk, mens for de andre smittestoffene er det selve bakterien eller viruset som gjør at du blir dårlig. 

 

Smitte kan gi akutt diaré eller oppkast, men krever sjelden sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige bivirkninger og dødsfall kan imidlertid forekomme, særlig hos spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og immunsvekkede. Det er en økende bevissthet om at disse sykdommene kan være årsak til alvorlige, og av og til kroniske, følgetilstander. 

 

Forebyggende råd for å redusere risiko for smitte fra mat og vann. Gjennomsteking og gjennomkoking av mat er viktige forebyggende råd. Varmebehandling forebygger de fleste infeksjoner som kan smitte gjennom mat og vann. Vær bevisst på hvor maten kommer fra, om maten fra produsentens side er ment å spises rå eller varmebehandlet, og hvordan maten bør tilberedes. 

 

God infeksjonsfri sommer! 
 

kjokkenhygiene_plakat.pdf (fhi.no) 

Tilbakemelding