Migrasjonshelse på dagsorden

Fagfeltet migrasjonshelse favner bredt og krever en tverrfaglig tilnærming. Dette er bakgrunnen for at Kragerø kommune samlet representanter fra helsestasjon, Avdeling for psykisk helse og rus, migrasjonslege, kommuneoverlege, flyktningetjenesten i NAV, Læringssenteret og andre relevante aktører til et felles stormøte.

Formålet med dagen var å fremme en helhetlig tilnærming til flyktningarbeidet og styrke den felles kompetansen i kommunen for å bidra til en bedre samhandling mellom tjenestene. 

ℹ️ Erfaringer fra alle involverte avdekket at utfordringer i denne gruppen ofte viser seg etter et par års opphold, til tross for at gode og viktige lovpålagte tiltak er iverksatt i forbindelse med mottak og bosetting. Derfor er det viktig at kommunen legger til rette for denne oppfølgingen frem i tid. Kommunen bosatte 108 personer i 2023. Planen for bosetting i 2025 er 30-35. Men behovet for oppfølging av de som kom i 2023 vil bli stort i 2025. Dersom utviklingen er lik fra tidligere år. 

"Kunnskap om hvordan migrasjonsprosesser og migrantbakgrunn kan påvirke helsetilstand, forekomst av sykdom. Tilgang til og kvalitet på helsetjenester er helt sentralt for arbeidet", sier Hilde Karin Skjerveggen. Hun er helsesykepleier med migrasjonshelse som ansvarsområde. "Forholdet mellom migrasjon og helse er komplekst. Derfor er en tverrfaglig tilnærming og planlegging helt avgjørende for at vi skal lykkes." 

Helsehjelp til flyktninger - Kragerø kommune

Tilbakemelding