Influensavirus: trolig smittetopp først etter jul i Kragerø

Influensavirusene har kommet, viser rapport fra FHI. Kommuneoverlege Brynhild Braut sier at noen ganger kan smitten bli eksplosiv, mens andre ganger kryper smitten fremover

Vi vet ikke hvordan årets sesong blir ennå, men det ser ut til at selve smittetoppen kommer etter nyttår. Det er vanlig at sesongen varer frem mot påske. Folkehelseinstituttet sier at det er vanlig å være smittsom rett før man får symptomer, men mest rett etter at symptomene debuterer. Og man kan være smittsom opptil en uke etter at influensasymptomene er borte. 

Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet? Når du er omgitt av mange mennesker, som for eksempel i jula, så er du mer utsatt for smitte. For de fleste er svaret at man må akseptere at man blir smittet fra tid til annen. 

Det viktigste er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som eldre, kronisk syke og spedbarn. Ved nyoppståtte luftveissymptomer bør du derfor unngå unødig kontakt med personer i disse gruppene. Personer i risikogruppene må selv vurdere behovet for sosiale aktiviteter opp mot risiko for smitte i perioder med mye luftveisinfeksjoner i befolkningen. Risikoen for smitte kan reduseres på flere måter, se  Råd til personer med økt risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjoner - FHI

Når skal lege kontaktes? De fleste luftveisinfeksjoner går over av seg selv. Ved bekymring for egen eller barns helse, bør du kontakte lege. Legen vil vurdere behov for oppfølging, avhengig av diagnose og sykdomstilstand.

Så lenge du føler deg syk med nedsatt allmenntilstand eller feber, er det som regel best å holde seg hjemme. Hvis du bare har luftveissymptomer, men ikke føler deg syk, er det ingen grunn til å holde seg hjemme for de aller fleste som ikke jobber med sårbare grupper. 

Les mer om smittevernråd til befolkningen ved Råd om forkjølelse, influensa, covid-19 og RS-virusinfeksjon - FHI

Tilbakemelding