Hva er en dispensasjonssøknad?
Med dispensasjonssøknad menes tillatelse til enkelttilfeller å fravike bestemmelser/planer til gunst for søker. En dispensasjonssøknad er et unntak fra planen i ett enkelt tilfelle, men planen som sådan blir uendret.
Dispensasjon kan eksempelvis benyttes der forholdene har endret seg eller det dukker opp momenter som ikke er tatt hensyn til ved planbehandlingen. Dispensasjon vil være mest aktuelt ved midlertidige og tidsbestemte unntak fra plan, og ved varige unntak hvor det ikke anses ønskelig å endre planen.
Når kan det gis dispensasjon?
Det kan gis dispensasjon fra bestemmelser/kart fastsatt i eller i samsvar med plan- og bygningsloven (kommuneplanens arealdel, kommuneplan, reguleringsplan (områdeplan detaljplan og bebyggelsesplan)), forskrifter og lokale vedtekter.
Det kan ikke gis dispensasjon fra følgende:
- Saksbehandlingsregler
- Plankrav der konsekvensutredning kreves
- Plankrav i pbl. § 12-1 tredje ledd for gjennomføring av større bygge- og anleggstiltak
- Regler om utbyggingsavtaler i pbl. kapittel 17
- Byggesaksforskiften (SAK10) uten at dette uttrykkelig kommer frem av forskriften
En dispensasjon skal ikke undergrave plangrunnlaget eller hensikten bak en bestemmelse. Vesentlige planforutsetninger må ikke fravikes ved bruk av dispensasjon. At en plan er gammel, er i seg selv ikke et tilstrekkelig hensyn å dispensere. En dispensasjonssøknad som åpenbart berører konfliktfylte forhold eller omfattende avvik fra planen skal helst gjennomføres som en planendring.
Vilkår som må oppfylles for å få dispensasjon
Pbl. § 19-2 andre ledd sier at en dispensasjon ikke kan gis dersom hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra eller hensynene i lovens formålsbestemmelse, blir vesentlig tilsidesatt. I tillegg må fordelene ved å gi dispensasjon være klart større enn ulempene.
Følgende momenter vektlegges ved vurdering av en dispensasjonssøknad:
- Formålet med bestemmelsen
- Fordeler og ulemper
- Statlige og regionale rammer og mål
- Uttalelser fra direkte berørte interne og regionale myndigheter
- Konsekvenser for helse, miljø, jordvern, sikkerhet og tilgjengelighet
- Naturmangfoldloven, kulturminneloven, jordloven og andre relevante lover
Hvordan begrunne en dispensasjonssøknad?
En søknad om dispensasjon krever grunngitt søknad, jf. pbl. § 19-1. Dersom søknaden ikke er grunngitt vil den ikke bli behandlet.
Som minimum skal følgende begrunnelse være på plass:
- Hva er det som gjør at hensynene det søkes om dispensasjon fra ikke blir vesentlig tilsidesatt?
- Hva er fordelene og ulempene med tiltaket, og hva er det som gjør at fordelene er klart større enn ulempene?
Husk at en dispensasjonssøknad må nabovarsles etter pbl. § 29-4.
Dispensasjon fra 100-metersbeltet og fra LNF-formål
Det er et generelt forbud mot bygging i 100-metersbeltet langs sjø (jf. pbl. § 1-8) og vassdrag (jf. kommuneplans arealdel § 2.0). Dette er for å beskytte allmenne interesser og naturverdier. Det må det søkes om dispensasjon for alle tiltak i 100-metersbeltet etter pbl. § 19-2.
I områder avsatt til LNF-formål i kommuneplanens arealdel § 2.0, er det også strenge restriksjoner for å bevare landbruksarealer, naturverdier og friluftsområder. Tiltak som er i strid med LNF-formålet krever også dispensasjon fra kommuneplanens arealformål etter pbl. § 19-2.
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har laget en veileder på hva som må tenkes på i disse områdene, som du kan finne her: veileder-for-dispensasjoner-etter-plan-og-bygningsloven-fmvt-juni-2020-bokmaal.pdf