Kommunedirektørens forslag til økonomi og handlingsplan 2025 - 2028

Ung Framtid

Kragerø kommune jobber med et prosjekt der målet er å gjøre våre tjenester til barn og unge enda bedre. Gjennom “Ung Framtid” skal vi videreutvikle kommunens modell for tidlig innsats, TIK-modellen, og utforske hva som skal til for at flere barn og unge skal fullføre skoleløpet. Vi vet at frafall fra opplæring har store negative konsekvenser for både enkeltindividet og for samfunnet. Derfor er det viktig at vi som kommune legger til rette for at flest mulig skal fullføre og bestå! Gjennom samtaler med både ansatte, familier, ungdommer, frivillighet og politikere, skal vi definere hvilke utfordringer vi har og hva mulighetene er. Vi ønsker å komme frem til innovative tiltak som skal bidra til å løse utfordringen med skolefrafall!

“Ung Framtid” er finansiert med prosjektmidler fra Bufdir og Telemark fylkeskommune, og er et toårig prosjekt fra august 2023 til august 2025.

 

November 2024: Lavterskel psykisk helse-tilbud

🌟En del av målet med prosjekt Ung Framtid er at flere skal fullføre skoleløpet, og vi har kartlagt flere utfordringer knyttet til skolefrafall og utenforskap. En av disse utfordringene er psykisk uhelse blant barn og unge, noe vi også vet er en risikofaktor for fremtidig utenforskap. Derfor er vi veldig glade for å kunne si at vi nå jobber med utformingen av et psykisk helse-tilbud for alle barn og unge i alderen 0-25 år i Kragerø kommune! 

Møte med Bufdir om tverrsektoriell veileder Sammen om barn og unges psykiske  helse 1 februar 2023 Agenda -Velkommen og hensik

 

👥Arbeidsgruppa som er satt til å se på dette består av: Stine Sundbø (NAV+psykisk helse og rus), Bente Fosso Kristiansen (skolelos/barnevern), Hanna Olaussen (psykisk helse og rus), Rebecka Båld (barnevern), Kristin Topstad (skolehelsetjenesten), Hilde Karin Skjerveggen (helsesykepleier migrasjon), Gabriella Stausland (Uteteam/psykisk helse og rus), Christiane Hasseleid (kommunepsykolog), Brynhild Braut (kommuneoverlege) og Elisabeth Bjerke (folkehelse- og frivillighetskoordinator). Arbeidet ledes av meg, Solveig Stige, sammen med Gabriella Stausland. 

 

💡Målgruppa for dette arbeidet er barn og unge med psykiske plager, begynnende rusmiddelproblem, og/eller reaksjoner på belastende lisvhendelser i alderen 0-25 år. Tilbudet skal ha et familieperspektiv. Arbeidet er basert på den nasjonale veilederen "Psykisk helsearbeid barn og unge" fra Helsedirektoratet, som sier at kommunen skal: 

  • sørge for psykisk helsetjeneste til barn og unge
  • kartlegge hjelpebehovet hos barn og unge
  • tilby behandling og oppfølging til barn og unge 
  • sørge for et helhetlig og samordnet tjenestetilbud

🤞 Vi ønsker å etablere et tilgjengelig lavterskeltilbud som skal supplere og samle de tiltakene vi allerede har i kommunen. Dette skal være et tilbud for alle, men vi har stort fokus på hva som skal til for at tilbudet skal tas i bruk av særlig utsatte grupper, som minoritetsungdom/minoritetsfamilier og familier med lav sosioøkonomisk status. 

 

🤩 Vi ser fram til å presentere arbeidsgruppas forslag for dere, og vi håper å kunne sette i gang med deler av tilbudet første halvdel av 2025! 

Oktober 2024: Forslag til veivalg og presentasjon av utviklingsarbeid

I oktober 2024 la prosjektgruppa frem sin innstilling til veivalg og videre fokus i prosjekt Ung Framtid. 

Hvordan kan vi sikre at sårbare og utsatte barn og unge blir identifisert og får nødvendig oppfølging i Kragerø kommune? 

For å besvare denne problemstillingen jobber vi nå med:

  • Å utarbeide en handlingsveileder som skal bidra til at alle ansatte vet hva de skal gjøre dersom de har en undring eller bekymring for et barn eller en ungdom. Veilederen skal både beskrive de ulike trinnene i prosessen, samtidig som den skal inneholde nyttige verktøy som skal bidra til at vi, uansett faglig bakgrunn og erfaring, kan gjennomføre trinnene på en god måte. Forslag til nivå og trinn i denne prosessen er nå klart, og vi jobber med å utarbeide verktøyene som skal høre til handlingsveilederen. 
  • Å utarbeide en visuell veileder til bruk for både ansatte, foresatte, ungdom, frivillighet, m.fl. Veilederen skal ta for seg kjente bekymringer og utfordringer, og hjelpe deg videre til riktig vei i systemet.
  • Teste ut ny mal for gjennomføring av tverrfaglige møter. Det er gjort et grundig arbeid med ansatte og foresatte, som har resultert i en ny møtemal. Denne skal testes ut i uke 42-50, før den skal evalueres og vi skal gjøre nødvendige endringer. 

 

Hva skal til for at flere barn og unge i Kragerø skal fullføre skoleløpet?

Her har prosjektgruppa foreslått følgende fokusområder i det videre arbeidet: 

  • Utvidet tverrfaglig team på individnivå: Formålet med teamet skal være å styrke familieperspektivet når vi samhandler rundt barn og unge, iverksette, bygge laget rundt barnet og familien, og utarbeide rutiner for tverrfaglig oppfølging av spesifikke utfordringer (f.eks. ufrivillig skolefravær)
  • Etablering av Familietjenesten: Familietjenesten skal jobbe med å styrke barn, unge og familiers muligheter til å mestre hverdagen når noe er vanskelig. Tjenesten skal samle kompeanse vi allerede har i kommunen, f.eks. sosionomer, miljøterapeuter, psykolog, sykepleiere, m.fl., og bidra med hjelp og veiledning. Den skal være lett tilgjengelig for innbyggerne våre, ha et forebyggende mandat, og ikke ha krav om vedtak eller henvisning. 

 

Forslagene behandles nå av styringsgruppa. 

Se også presentasjon av utviklingsarbeid til hovedutvalg for oppvekst her (PDF, 5 MB).

August 2024: Beskrivelse av utfordringer og muligheter

Siden oppstarten i august 2023 har hovedfokuset i prosjektet vært å innhente informasjon om utfordringsbildet i Kragerø kommune. Hvilke utfordringer mener ansatte, innbyggere, politikere og frivillighet at vi har i vår kommune når det kommer til tidlig innsats og frafall fra skoleløpet? Vi har gjennomført en rekke arbeidsverksted, fagdager, spørreundersøkelse, dybdeintervju med ansatte og foresatte, samt oppstart av Ung Framtids foreldrepanel. Disse undersøkelsene har gitt oss et godt bilde av hvilke utfordringer vi trenger å ta tak i. I tillegg har vi vært opptatt av å få et godt innblikk i forskningen på feltet, og hva dette kan fortelle oss om hvilke tiltak vi burde iverksette. 

Etter ett års grundig arbeid kan vi nå presentere hvilke utfordringer og muligheter vi ser i vår kommune. I det videre arbeidet vil vi gjøre vurderinger og prioriteringer rundt hvilke endringer og tiltak vi ønsker å teste ut for å lykkes med tidlig innsats, god samhandling, og at flere fullfører skoleløpet! 

Les rapporten her: Utfordringer og muligheter august 2024 (PDF, 13 MB)

Fra idéverksted om muligheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår 2024: Fokus på innspill fra barn, unge og familier

Gjennom våren og høsten skal vi utvide innsiktsarbeidet i Ung Framtid fra ansattperspektivet til brukerperspektivet. For å få til dette skal vi: 

  • Gjennomføre dybdeintervjuer med barn, unge og familier. 
  • Invitere inn foresatte til å delta i Ung Framtids foreldrepanel 
  • Hente inn innspill og innsikt fra ungdom, gjennom workshops med noen skoleklasser 

 

Foreldrepanel - Klikk for stort bildeInvitasjon til foreldrepanel i september

 

 

 

 

 

 

 

 

Noen av spørsmålene vi ønsker å utforske sammen med barn, unge og foresatt er: 

  • Hva har fungert godt i samarbeidet med de ulike tjenestene? 
  • Hva skulle dere ønske hadde blitt gjort annerledes? 
  • Hvorfor faller barn og unge i Kragerø ut av skoleløpet?
  • Hva skal til for at du/ditt barn/ungdom i Kragerø skal fullføre sin skolegang? 

 

Se fullstendig intervjuguide her.  (PDF, 114 kB)

Oppsummering av foreldrepanel 29.05.24 (PDF, 595 kB)

Mars 2024: Studietur og fagdag

12.mars dro prosjektgruppa sammen med 8 andre ansatte fra ulike tjenester på studietur til Arendal kommune. Her fikk vi høre om organisering og tilbud til barn, unge og familier. Vi fikk innblikk i Arendal kommunes Familietjenesten, BTI-modellen, Nye Mønstre (familiekoordinator) og arbeid med koordinator/barnekoordinator. Til stor inspirasjon for alle som deltok! 

 

13.mars hadde vi fagdag i prosjekt Ung Framtid. 50 representanter fra kommune og politikk møttes til felles inspirasjon og diskusjon, med foredrag fra Tromsø kommune og Larvik kommune. Målet med dagen var å bli bedre kjent på tvers, å sette ord på hva vi er gode på i Kragerø, og hvilke muligheter vi ser for fremtidens tjenester til barn, unge og familier i Kragerø. Tilbakemeldingene fra fagdagen viste at deltagerne opplevde dagen som nyttig, og at det var stor entusiasme for det å møtes på tvers! 

Ansatte og politikere møttes til felles fagdag i prosjekt Ung Framtid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Februar 2024: Dybdeintervju med ansatte

I februar-mars gjennomfører prosjektleder dybdeintervju med omkring 30 ansatte fra ulike tjenester; skole, barnehage, PPT, barnevern, psykisk helse og rus, Kragerø vgs, helsestasjon, NAV, m.fl. 

Dybeintervjuene kommer til å dreie seg om temaer som: 

  • Tidlig innsats: Hva betyr det for deg i din jobb? Hva mener du skal til for at Kragerø kommune skal lykkes med tidlig innsats? 
  • Samhandling: Hva gjør samarbeid på tvers av tjenester godt, og hva gjør det utfordrende? Hva kan vi endre på for å styrke det tverrfaglige samarbeid i kommunen? 
  • Handlingsveileder: Hvilke verktøy og temaer bør den inneholde? Hva tenker du om BTI-modellen og denne måten å jobbe på? 
  • Skolefrafall og utenforskap: Hvilke tiltak kjenner du til at vi har for å forebygge og motvirke skolefrafall? Hva mener du skal til for at flere barn og unge i Kragerø skal fullføre skoleløpet? 

 

Dette er noen av spørsmålene vi utforsker i dybdeintervjuene. Se den fullstendige intervjuguiden her. (PDF, 605 kB)

November 2023: Spørreundersøkelse til over 200 ansatte

Som et ledd i innsiktsarbeidet vi gjør i Ung Framtid, har over 200 ansatte besvart en spørreundersøkelse. Spørreundersøkelsen har som mål å kartlegge ansattes kunnskap om og tanker rundt tidlig innsats i Kragerø kommune. 

Temaene i spørreundersøkelsen er: 

  • Faglig bakgrunn
  • Fra bekymring til handling: Barn og unge
  • Fra bekymring til handling: Gravide
  • Risiko- og beskyttelsesfaktorer
  • Å snakke med barn og foresatte
  • Systemkunnskap - fra bekymring til handling
  • Samarbeid og samhandling
  • Barrierer
  • Medvirkning fra barn og foresatte 
  • Organisering av forebyggende tjenester og tiltak i Kragerø kommune
Høst 2023: Organisering og tilrettelegging for samskaping

En sentral del av prosjektet er samskaping – å skape og utvikle prosjektet i samarbeid med både ansatte, politikere, ikke-kommunale tjenester, frivilligheten og innbyggerne i kommunen. Innspill fra barn, unge og foresatte i tillegg til medarbeidere vil være nødvendig og avgjørende for at prosjektet skal komme frem til gode tiltak. Samskaping skal foregå gjennom et mangfold av aktiviteter, på ulike arenaer, og med et rikt utvalg aktører, for eksempel: 

  • Dybdeintervju og arbeidsverksted med ansatte 
  • Dialogmøter med frivillige organisasjoner 
  • Dialog med politiske råd og utvalg
  • Dialogmøter med ikke-kommunale tjenester, som BUP, Delecto, Kragerø kunstskole og Kragerøakademiet 
  • Foreldrepanel 
  • Ungdomspanel
  • Fagdager på tvers av aktører

 

For å sikre god involvering av ansatte i de ulike tjenestene til barn og unge, samt innbyggerinvolvering, er det opprettet arbeidsgrupper og brukerpanel. 

Organisasjonskart prosjekt Ung Framtid

 

 

Har du lyst til å vite mer om eller bidra i prosjektet? Ta kontakt med prosjektleder Solveig Stige (solveig.stige@kragero.kommune.no). 

 

Tilbakemelding