Kragerø har over tid opplevd store strukturelle endringer i næringslivet. Endringene preges av bortfall av tidligere viktige industriarbeidsplasser knyttet til skipsverft, offshorevirksomhet, annen mekanisk industri samt tremasseindustrien. I følge SSB har det i perioden 2008 til 2015 vært en vesentlig nedgang i sysselsettingen i Kragerø, fra 4761 til 4076 personer. Den seinere tid har en fått tilleggsutfordringer som følge av at Sykehuset i Telemark HF besluttet å legge ned sengepostene ved Kragerø sykehus. Sistnevnte nedleggelse medførte en reduksjon i antall årsverk fra 70 til 23 ved sykehuset i perioden 2010-2015. I tillegg til bortfallet av arbeidsplasser, skapte nedleggelsen økonomiske utfordringer for kommunen ved at en måtte styrke det kommunale helse- og omsorgstilbudet for derved å kompensere for bortfallet av helsetjenester som tidligere ble gitt i regi av lokalsykehuset.
I tillegg har vi heller ikke generell statistikk med oss: Kommunen har hatt en befolkningsstagnasjon, og befolkningsprognosene fram til 2030 er svakere for Kragerø enn for Telemark og for Norge sett under ett. Eldrebølgen er en større trussel i Kragerø enn nasjonalt, og arbeidsledigheten har vært relativt stor, spesielt hos ungdommen. Dagens næringsliv kjennetegnes ved få virksomheter med mer enn 30 sysselsatte, og mange små håndverksvirksomheter og enkeltpersonforetak. Frekvensen på nyetableringer er ikke så verst, men mange faller fra de første årene.
Med bakgrunn i disse forholdene, er det behov for et målrettet og systematisk arbeid for å tilrettelegge for næringsutvikling i kommunen.
Men Kragerø har også positive muligheter og noen sterke fortrinn!!
Strategisk utviklingsanalyse for Kragerø kommune er datert 22. februar 2017, og viser følgende konkurransefortrinn:
- Skjærgården
- Kragerø sentrum
- God forsyning av rent vann og kraft
- Bostedattraktivitet – nærhet til sjø og båtplass og/eller nærhet til kommunikasjon
- Pendling ut av kommunen (det gode bosted)
- Nærhet til kontinentet via Sandefjord, Kristiansand og Langesund